Šta je SEO i zašto je bitan?

Donedavno je jedino bilo bitno imati radnju u centru grada ili u prometnom trgovačkom centru. Danas, a naročito za vrijeme koje dolazi je najvažnije imati web stranicu pozicioniranu na prvoj stranici Google-a.

Donedavno je jedino bilo bitno imati radnju u centru grada ili u prometnom trgovačkom centru. Danas, a naročito za vrijeme koje dolazi je najvažnije imati web stranicu pozicioniranu na prvoj stranici Google-a.

U vrijeme dok se jedan trgovački centar gradi, poslovni prostori su jeftiniji nego u momentu kad je ovaj trgovački centar postao glavna atrakcija u gradu. Isto tako, dobro pozicioniranje na Google-u je ranije bilo veoma lako ostvariti, danas je dosta teže, a u budućnosti će vjerovatno biti glavno tržišno “bojno polje”. Na ovom bojnom polju će veliku prednost imati oni koji su se na vrijeme pozicionirali i utvrdili. Osim njih će moći profitirati, kao i uvijek, oni najjači, oni najsposobniji i najmaštovitiji.

Postoji čitav niz tehnika i metoda kojima se poboljšava položaj vaše web stranice na pretraživačima. Marketinška disciplina koja se bavi ovim poslom se naziva SEO (engl. Search Engine Optimization) što u prevodu znači optimizacija web stranice za pretraživače. Na našem podneblju Google je praktično jedini pretraživač koji se koristi, te kada pričamo o SEO radi se skoro uvijek o optimizaciji pozicije na Google-u.

Sa dobro urađenom optimizacijom za pretraživače (SEO) povećavate promet na vašoj web stranici a time i izglede da dođete do novih klijenata. Osim prometa na web stranici bitna je također i relevantnost sadržaja koje predstavljate svojim klijentima i Google-u. Ako na vašu stranicu preko Google-a dospijevaju ljudi koji su ustvari bili zainteresovani za nešto drugo a ne za sadržaje koje vi nudite, te posjete se računaju kao nerelevantne. Karekteristično za ove posjete je prijevremeno napuštanje vaše web stranice koju Google mjeri preko tzv. Bounce rate. Visoka bounce rate je uglavnom ogledalo nezainteresovanosti posjetitelja za vaše sadržaje, te biva negativno ocjenjena od Google-a i negativno se ogleda na vaš ukupan Google ranking.

U današnje vrijeme svaki online biznis treba imati jasan digitalno marketinški plan. Ako želite povećati online promet i poboljšati relevantnost web sadržaja trebate imati jasno definisanu SEO strategiju, kao jedan od centralnih segmenata digitalno marketinškog plana.

Uzmite u obzir da dobro pozicionirana web stranica na Google-u za vašu firmu ili projekat radi 24 sata bez prestanka. Procijenite sami da li i koliko vam se isplati investirati vaše vrijeme i finansije u ovakvog radnika, te se pozicionirajte pravovremeno i iskoristite ovaj potencijal!*

Piše: Edin Ibrišimović

Želite

kvalitetan sajt?

dobru poziciju na Google-u?

brendiranje firme, proizvoda ili usluga?

Kontaktirajte nas